Met het laminaat van tegenwoordig kun je heel makkelijk ook zelf je vloer leggen, tenminste als je er niet tegenop ziet om urenlang gebogen op je knieën te zitten. Voor jou daarom een aantal handige tips en tricks om zelf je laminaat te leggen.
org ervoor dat je het laminaat in geopende verpakking minstens 48 uur laat wennen aan de temperatuur en vochtigheid van de ruimte waarin je het wilt leggen. Om problemen te voorkomen moet er een temperatuur heersen van ca. 20°C en een luchtvochtigheid van 50-70%.
Zet het laminaat in de verpakkingen plat op de grond op minimaal 50 cm afstand van een muur. En zet de pakketten er niet schuin tegenaan want de planken kunnen dan kromtrekken.
Maak allereerst de vloer vrij van onregelmatigheid door er goed de stofzuiger overheen te halen. Plaats vervolgens de ondervloer. Een goede ondervloer egaliseert het vloeroppervlak, voorkomt dat van onderaf vocht in de vloer trekt en gaat geluidshinder tegen. Daarnaast is een ondervloer ook warmte verdelend. Lees hier hoe je de juiste ondervloer kiest
Voordat je laminaat gaat leggen is het handig om altijd de gebruiksaanwijzing te lezen. Deze kun je vinden op of in de verpakking van het laminaat.
Voor het leggen is het namelijk goed te weten welk kliksysteem jouw laminaat heeft. Dat verschilt per merk. Zo heb je naast een gewoon klik-systeem van tong en groef ook snelkliksystemen waarmee je de planken net iets anders aan elkaar klikt.
Klik de planken met de lange zijde in elkaar. Doe dit onder een hoek van 45 graden. Schuif ze met de kopse kant - de korte zijde - strak tegen elkaar aan en klik ze vast. Laat de planken vervolgens goed op elkaar aansluiten door een aanslagblokje te gebruiken.
Een slagblokje is een stukje kunststof dat je tussen de laminaat planken en de hamer legt, zodat het laminaat niet beschadigd wanneer je de hamer gebruikt om de planken steviger tegen elkaar aan te tikken.
Met een snelkliksysteem heb je geen hamer of slagblokje nodig. Dan klik je doorgaans de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast. Makkelijk en snel. Sla hier ook niet met de hand op, dan gaat het kliksysteem stuk. Je kunt de nieuwe delen telkens zacht inklikken. Lees goed het fabrieksadvies van jouw snelkliklaminaat, want hoe je het beste te werk kunt gaan verschilt per merk.
Met een laminaatsnijder (ook wel laminaatknipper genoemd) krijg je het mooiste resultaat. Je hebt meteen de perfecte snede zonder de toplaag te beschadigen. Ook komt er geen stof vrij tijdens het snijden van de laminaatplank. Een laminaatsnijder kun je huren.
Een decoupeerzaag is altijd handig om bij de hand te hebben. Vooral voor de bochten en lastige plekken zoals rond de verwarmingsbuizen. Zorg er wel voor dat je de plank ondersteboven houdt zodat je de toplaag van het laminaat niet beschadigt.
Bij laminaat leggen begin je altijd in een hoek. Plaats afstandhouders tegen de muur en leg de eerste plank. Sluit de volgende plank op de kopse (korte) kant aan.
Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan. Woon je in een flat of appartement, dan is die 10 mm sowieso verplicht om (contact-) geluidoverlast voor de buren tegen te gaan.
Maak gebruik van afstandhouders (afstandspietjes of -veertjes) en plaats ze tussen de wand en de laminaatplank. Later kun je ze makkelijk verwijderen.
Voor het leggen rond leidingen zal je ook een ander hulpstuk nodig hebben: de profielaftaster
De laatste baan van je laminaat moet je in de breedte op maat maken. Hoe teken je de maat van de laatste plank het handigst af?
Met behulp van een slagijzer kun je de laatste baan goed bevestigen aan de voorgaande.
Top! Je laminaatvloer is gelegd! Nu kun je de smalle ruimte bij de muren en deurkozijnen die je hebt opengehouden, gaan afwerken. Voor de afwerking van je vloer heb je de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten.
Op plekken waar geen hoge plinten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld bij deurposten, gebruik je altijd platte afwerkplinten.
Lees hier hoe je platte afwerkplinten of hoge plinten plaatst.