100% Beste Prijs/Kwaliteit | 15.000+ Vloeren Gelegd | 9.2/10 Excellente Service | Vloer binnen 3 weken geplaatst

Tips voor het zelf leggen van laminaat

Met het laminaat van tegenwoordig kun je heel makkelijk ook zelf je vloer leggen, tenminste als je er niet tegenop ziet om urenlang gebogen op je knieën te zitten. Voor jou daarom een aantal handige tips en tricks om zelf je laminaat te leggen.


  • Haal planken uit meerdere verpakkingen

    Dit heeft twee redenen. Ten eerste kunnen er zich minimale kleurverschillen voordoen tussen de verschillende pakken. Als je ze door elkaar gebruikt, zie je er op de gehele vloer niets van terug. Ten tweede is er zoiets als repetitie. Planken met exact dezelfde print. Let daarop en zorg ervoor dat je nooit laminaat planken met dezelfde print naast elkaar hebt liggen, dat geeft geen natuurlijke uitstraling.

  • Deuren

    Controleer voor het leggen of de deur straks nog normaal open kan door een stukje laminaat én ondervloer ervoor te leggen. Past het niet, dan moet je de deur er eerst uithalen en aan de onderzijde inkorten.

  • Afstand houden van muren, kozijnen en dorpels in huis: de zogenoemde zwelnaad

    Zorg dat er altijd 10 mm ruimte blijft tussen het laminaat en muur. Laminaat kan wat uitzetten en wanneer je het strak tegen de muur zet, loop je risico dat je laminaatvloer bol gaat staan.
    Woon je in een flat of appartement, dan is die 10 mm sowieso verplicht om (contact)geluidoverlast voor de buren tegen te gaan. De 10 mm ruimte verdwijnt trouwens netjes achter de plinten. Maak in elk geval gebruik van afstandhouders (afstandspietjes of veertjes) en plaats ze tussen de wand en de laminaatplank. Later kun je ze makkelijk verwijderen.


Laminaat Wildverband Legpatroon

  • Laminaat leg je doorgaans in wild verband.

    Denk maar aan de manier waarop een muurtje wordt gemetseld. Een restant van een eerdere rij kun je zolang het niet te klein is opnieuw gebruiken. Zo houdt je het zaagverlies minimaal. Maar let daarbij wel op dat je de de dwarse naden voldoende laat verspringen. Een verspringing van een derde is prima, een kwart kan nog net.

  • Voor een optimale verdeling kun je het beste het volgende patroon aanhouden: Begin de eerste rij met een derde van een hele plank. De tweede rij begin je met een hele plank en de derde rij leg je weer een derde van een hele plank (zo wissel je de hele en kleinere planken af, steeds om en om).

    Op die manier voorkom je dat de vloer er rommelig of slordig uit gaat zien. Het nadeel van deze methode is wel meer zaagverlies. En hoe groter het zaagverlies, des te meer laminaat je moet inkopen.


Vergelijk legrichting

Je bent natuurlijk vrij om je legrichting te bepalen. In de lengte van de ruimte, in de breedte of diagonaal. Hou in elk geval rekening met het ruimtelijke effect.

Wanneer je de vloer in de lengte legt door de planken parallel aan de langste zijde van de kamer te leggen, gaat de ruimte langer lijken.
Bijkomend voordeel is dat je minder zaagverlies gaat krijgen.
Als je ervoor kiest om de vloer in de breedte te leggen door de planken parallel met de kortste zijde van de kamer te plaatsen, zal de ruimte breder gaan lijken.
Je zult dan wel meer planken korter moeten maken, dus meer zaagverlies.
Met een diagonaal gelegde vloer laat je de kamer groter lijken doordat de schuine lijnen je ogen naar de verste hoeken leiden.
Deze legrichting is kostbaar omdat je meer zaagverlies zult hebben.

  • Visgraat heeft ook een luxueuze uitstraling maar is wel voordeliger dan een diagonaal gelegde vloer.

    Met een visgraat patroon leg je de planken om en om in een hoek van 45 graden. Daarmee krijg je een vloer met hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonaal gelegde vloer. De kamer gaat groter lijken met een vloer die een speelse en luxueuze uitstraling heeft.


Effect Legrichting Laminaat

Legrichting voor gang of overloop


Je kunt je laminaatvloer natuurlijk ook door onze vakkundige parketteurs laten leggen. Bekijk onze All-in deals.


Meer weten over laminaat? Lees onze Tips en Tricks voor onderhoud en reinigen