100% Beste Prijs/Kwaliteit | 15.000+ Vloeren Gelegd | 9.2/10 Excellente Service | Vloer binnen 3 weken geplaatst

De praktische verschillen in laminaat

Een laminaat vloer onderscheidt zich niet alleen in uiterlijke kenmerken, maar ook op praktische aspecten als waterbestendigheid, diktes etc.


  • Verschil in dikte van laminaat

    Laminaat is beschikbaar in verschillende diktes. De dikte van laminaat varieert tussen de 6mm en 12mm. Over het algemeen geldt: hoe dikker de vloer, hoe minder contactgeluid. Maar let op, een dikke vloer is niet altijd handig. Denk bijvoorbeeld maar aan de ruimte onder de binnendeuren. Hoewel een dikke vloer aantrekkelijker is, kun je ook met een dunnere vloer een goede keuze maken, met name wanneer de basisplaat van sterker HDF is gemaakt. Meer in’s en out’s over de dikte van laminaat.

  • Laminaat met of zonder ondervloer

    Ofschoon er laminaat verkrijgbaar is met een geïntegreerde ondervloer, zul je meestal je laminaat vloer kiezen in combinatie met een ondervloer. Het voordeel hiervan is dat het je extra opties geeft voor het behoud van je laminaat en maximaal comfort. Een goede ondervloer stabiliseert, isoleert en egaliseert, en zorgt maximale geluiddemping en vochtwering. Plaats je geen ondervloer, dan loop je het risico dat je de vloerdelen uit elkaar loopt of dat je het kliksysteem beschadigd. Je krijgt ook last van hard contactgeluid en de vloer voelt hard aan wanneer je erop loopt.

  • Verschil in decors

    Het decor is het meest in het oog springende verschil in laminaat. Het decor is simpel gezegd een foto of film, meestal een houtprint maar dat hoeft niet. Er is ook laminaat met het decor van steen of tegel. Het punt van aandacht hierbij is vooral de repetitie. Hoe meer verschil in het patroon per plank zit, hoe lager de repetitie en des te natuurlijker je vloer overkomt.

  • Verschil in toplaag

    Naast het decor is ook de toplaag een belangrijke factor. Die harde, transparante slijtlaag, ook wel ‘overlay’ genoemd, wordt opgebouwd uit meerdere lagen (melamine) hars die onder hoge druk worden samengeperst. Het gaat er dan vooral om of toplaag slijtvast genoeg is en voldoende krasbestendig.

    Kijk daarvoor goed naar de zogenaamde gebruiksklasse van het laminaat. Dat is een kwalitatieve indeling op basis van krasbestendigheid en slijtvastheid, beide getest volgens de Europese norm EN 13329.

  • Laminaat met ingeperst reliëf van houtnerf

    De afgelopen jaren is het dankzij nieuwe technieken steeds moeilijker geworden om laminaat te onderscheiden van echt hout. Zo kan nu de toplaag voorzien worden van reliëf waardoor het nog echter lijkt en je een ‘nerf’ kunt voelen. Zelf noesten kunnen in de toplaag worden verwerkt. Dit wordt embossing genoemd.

  • Register embossing?

    Register Embossing gaat nog een stapje verder in het tastbaar maken van de houtnerf. De structuur in de toplaag volgt precies het dessin van de decorlaag met de foto/film van een houtsoort. Daardoor krijg je een perfecte aftekening van de vloer en meest realistische uitstraling die er is. Als je bijvoorbeeld knoesten ziet, dan kun je ze met de register embossing ook echt voelen.

  • Wat wordt bedoeld met delenoptiek of stroken laminaat?

    De laminaat plank kan een decor van een enkel houten vloerdeel hebben, maar ook zijn voorzien van een film waarbij meerdere smalle stroken het decor van de plank vormen. In principe hebben planken met een meer delen optiek een levendiger legbeeld dan een plank met een enkel deeloptiek. Drie- en tweestrook optiek per plank komt veel voor, maar ook veelvoudige stroken of vierkanten per plank, zoals bijvoorbeeld bij bamboe-look, is mogelijk. Stroken laminaat wordt glad gelegd.

  • Hoe werkt een kliksysteem en welke verschillen zijn er?

    Kliksystemen zijn lijmvrije verbindingssystemen waarmee laminaat planken aan elkaar worden gekoppeld. Bij normaal kliklaminaat, klik je de planken met de lange zijde aan elkaar. Daarnaast heb je ook snelkliksystemen. Dan klik je (meestal) de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast. Makkelijk en snel zonder hamer of slagblokje. Kliklaminaat is makkelijk te leggen en er kan onmiddellijke gebruik van de gelegde vloer worden gemaakt.

  • Tip: Let ook op antistatische werking De betere laminaatsoorten hebben een antistatische werking. De vloer trekt dan minder stof aan en brengt de elektrische lading in de atmosfeer die een kunststofvloer veroorzaakt naar beneden. Lees onze tips over schoonmaken en onderhoud.

Enthousiast over laminaat en toe aan een nieuwe vloer? Bekijk onze all inclusive deals voor Laminaat en Leggen.


Meer weten over laminaat? Lees onze Tips en Tricks voor onderhoud en reinigen