en mooie laminaatvloer vraagt een perfecte afwerking tot in de kleinste hoekjes. Bij die afwerking horen ook de dorpels en profielen. Op deze pagina lees je alles over de verschillende profielen die je kunt gebruiken voor je laminaatvloer.
Drempel en dorpels worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen hetzelfde. Je hebt een drempel in huis om de ruimte tussen deur en vloer dicht te maken.
Met een profiel maak je een overgang tussen twee verschillende vloeren, bijvoorbeeld die van het ene laminaat naar het andere.
Een profiel zorgt voor een schone, afgewerkte look in huis, zonder oneffenheden, slijtagegevoelige plekken of risico's van struiken op je vloer.
Met een profiel krijg je vooral een perfecte overgang tussen twee vloeren, al of niet van hetzelfde type. Profielen zijn dan ook ideaal om hoogteverschillen op te vangen (niveauprofiel) of voor een nette afwerking aan de randen (stopprofiel of eindprofiel) langs trappen, ramen, schuifpui.
Wanneer je een open keuken hebt, wil je het laminaat in de huiskamer niet doorleggen in de keuken. Keukens vragen immers om een ander - waterbestendiger - laminaat of tegels. Met een profiel maak je dan een perfecte overgang tussen de vloer in de huiskamer en die in de keuken. Kies voor een opliggend profiel als je de overgang extra wilt markeren of een verzonken profiel voor een strakke look.
Wil je een bijzondere overgang? Wil je speels van vloer kleur of materiaal veranderen? Met flexibele profielen doorbreek je rechte lijnen en kun je de overgang in vloeren elke gewenste vorm geven
Profielen, ook wel overgangstrips of dilatatieprofielen genoemd zijn belangrijk wanneer het gaat om het krimpen of uitzetten van de vloer. De ruimte onder de profielen maken het mogelijk dat de vloer bij warmte en kou kan uitzetten of krimpen. Dat is vooral belangrijk wanneer je de vloer naar meerdere kamers met verschillende kamertemperaturen wilt doorleggen.
Profielen zijn ook zeer aan te raden wanneer de vloer komt te liggen over een luik naar de kruipruimte of rondom een convectorput. Met profielen krijg je dan een mooi aanzicht in de totale afwerking en voorkom je schade aan de vloer. Iets wat extra zinvol is bij laminaat in de hal. Dan wil je daar een inloopmat hebben liggen om zand e.d. in huis te voorkomen. Met een verzonken mat die met profielen in de vloer is gemonteerd houd je het vuil buiten de deur en heb je geen last van een schuivende losliggende mat.
Laminaat als trapbekleding komt steeds vaker voor. Je trap bekleden met laminaat geeft een chique look. Ben je een ervaren klusser dan is het bekleden van je trap met laminaat goed zelf uit te voeren. Gebruik speciale hoekprofielen voor een strakke afwerking van de treden.
Laminaat als trapbekleding komt steeds vaker voor. Je trap bekleden met laminaat geeft een chique look. Ben je een ervaren klusser dan is het bekleden van je trap met laminaat goed zelf uit te voeren. Gebruik speciale hoekprofielen voor een strakke afwerking van de treden.
Er zijn verschillende manieren waarop je profielen kunt monteren. Zo heb je ze met een losse basisplaat die je op de ondergrond moet vastschroeven of -lijmen. Een bovenplaat die je vast kunt klikken ga je die baslisplaat later afdekken. Daarnaast zijn er losliggende profielen met een bovenplaat die je moet vastschroeven. Deze profielen bieden de vloer meer bewegingsruimte. Lees hoe dan ook altijd de bijsluiter van je profielen voordat je de vloer gaat leggen.
Zoek je een minder in het oog vallend uitzettingsprofiel? Kijk dan ook even naar profielen met een siliconen voeg. Daarmee kun je "werkende" vloeren met elkaar verbinden zonder dan er een opliggend profiel voor nodig is.
Ook een hekel aan zichtbare kabels? Misschien is een kabelgootprofiel dan wel wat voor je vloer. Dat zijn profielen met een speciale uitsparing waardoor je kabels en snoeren kunt wegwerken terwijl de vloer wel de ruimte heeft om uit te zetten en te krimpen.